Zum Inhalt springen

Digital product passport for machinery: required?

By Redaktion Maschinenpass · As of · Digital product passport and standards

Short answer

No. Today there is no obligation for machinery to have a digital product passport under the Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR, (EU) 2024/1781). The obligation arises only through a delegated act per product group, and for "machinery" there is neither such an act nor an entry in the 2025 to 2030 working plan. It can still matter indirectly through batteries, components and customer requirements. A machine passport is voluntary today and cannot be registered in the Commission register.

On this page

Clear answer and reasons

  • Machinery is within the scope of the ESPR (Art. 1(2)), but the passport duty requires a delegated act (Art. 4, Art. 9(1)).
  • The working plan COM(2025) 187 does not list machinery as a product group. The Commission may also regulate groups outside the plan (Art. 5(6)); the plan provides for a mid-term review in 2028.
  • The Machinery Regulation (EU) 2023/1230 does not contain the word "passport".
  • The register currently accepts only the product group batteries (OpenAPI 1.0.0).

Indirect relevance

Where the product passport touches machine builders
AreaStatusMeaning
Certain batteriesPassport from 18 February 2027 for industrial batteries above 2 kWh and light means of transport batteriesThe duty attaches to the battery, also inside a machine
Electric motors and variable speed drivesIn the working plan, indicative 2028Component of almost every machine; start of duty open
Iron and steel, aluminiumQ4 2026, Q3 to Q4 2027 (adoption)Raw material; the Commission considers selected end products

What makes sense now

  • Meet the duties of the Machinery Regulation first: instructions, declaration, marking.
  • Choose stable identifiers and addresses that can serve a future product passport.
  • Watch legal developments: working plan, register, European Product Act (a leaked draft only, not law).

What this means in practice

  • For machines with batteries, ask early: who places the battery on the market?
  • Do not confuse duty and offer: a voluntary passport fulfils no ESPR obligation.

Frequently asked questions

Do I need a digital product passport for my machine in 2027?

Not according to the status of 5 November 2026. For certain batteries you place on the market (such as industrial batteries above 2 kWh) the battery passport applies from 18 February 2027.

Can a machine passport be registered in the Commission register?

No. The register currently accepts only batteries.

Sources and references

References come from the editorial research of 5 November 2026. Consolidated versions and summaries are not legally binding; the Official Journal is authoritative. Standards texts were not read.

Change log

  • : First version.
No legal adviceThis page gives general information and is not legal advice. It rests on editorial research that has not yet been reviewed by third parties. The duties stay with each economic operator. Check all statements against the Official Journal before basing decisions on them.

Provide documents per serial number

Maschinenpass keeps instructions, declaration and file per serial number. The "Example" page shows a passport with fictional data.

View exampleStart as manufacturer